Monique Schaminée

Ik ben moeder van twee hoogbegaafde jonge mannen van begin 20. Het opvoeden van deze twee totaal verschillende kinderen plaatste mij voor puzzels waar ik niet op voorbereid was en ook mijn omgeving geen handvatten voor kon geven. Na een zoektocht vond ik antwoorden op mijn vragen bij Pharos, een vereniging voor ouders van hoogbegaafde kinderen. De ECHA opleiding aan de Radboud universiteit gaf een gedegen theoretische bodem rondom het begeleiden van hoogbegaafde kinderen. Mijn ervaringen en kennis deelde ik jarenlang in mijn plusklassen en in het onderwijs PO en VO. Er is geen toverwoord of -formule voor het begeleiden en opvoeden van de hele doelgroep. Elk kind is anders en elk kind is anders uniek. Er zijn wel wat overeenkomsten in de basale kenmerken en de basis behoeftes. Deze groep ervaart over het algemeen een grote behoefte aan een goede relatie en vaak meer dan andere kinderen invloed op hun leven door een flinke mate van autonomie. Gelukkig zijn kinderen vergevingsgezind. Alles wat ik in het begin verknalde, kan en mag ik alsnog goedmaken, dat ervaar ik nu met mijn volwassen zonen. Hoe mooi was het geweest als ik had geweten wat ik nu allemaal weet over het begeleiden met de handvatten die ik verzamelde de afgelopen jaren. Dat is waarom ik graag ouders van jonge hoogbegaafde kinderen met elkaar in contact breng tijdens bijeenkomsten rondom thema’s die spelen in de opvoeding. Zodat zij ervaringen met elkaar kunnen uitwisselen en wij vanuit onze ervaring en opleidingen tools mogen aanreiken die het uitproberen waard zijn. 

Monique is expert in onderwijs aan hoogbegaafde kinderen. Zij heeft op dat gebied een gevarieerde (onderwijs)loopbaan: leerkracht voltijds HB basisonderwijs, docent en coach in het voltijds HB voortgezet onderwijs, coördinator HB afdeling, coach/begeleider plusklassen, trainer bij opleiding specialist begaafdheid, trainer bij het train-the-trainer traject in het Vooruitwerklab van het CBO, workshops en trainingen op congressen en scholen. Naast deze specifieke expertise is Monique zich blijven ontwikkelen om kinderen en ouders handvatten te kunnen geven vanuit diverse invalshoeken. Zo is zijn gecertificeerd Beeldcoach, peers4parents facilitator, Positive Discipline educator (parent en classroom), Jungle Memory coach en Kindertalentenfluisteraar. Monique is co-auteur van het boek ‘Onderpresteren, help je kind de middelbare school door zonder duwen of trekken’.
Sinds 2006 vormt zij het bestuur van Stichting Peers2play samen met Barbara van der Waarde en Leonie Olthof. Deze stichting organiseert elke schoolvakantie een kamp waar begaafde kinderen elkaar kunnen ontmoeten. Vanaf 2011 wordt jaarlijks het Festival van Talent georganiseerd door Anita Bink en Barbara van der Waarde en Monique Schaminée.